Rommelmarkt schattenjacht: 7 tips voor het scoren van unieke vondsten

Gepubliceerd op 21 juli 2024 om 12:08

Het zomerseizoen is in volle gang en daarmee ook de talloze vlooienmarkten, rommelmarkten en zolderopruimingen in binnen en buiteland. The places to be wanneer je op zoek bent naar mooie vintage parels uit vervlogen tijden! Maar hoe ga je nu het best te werk wanneer je de die unieke vintage stukken wilt bemachtigen? Wij geven je 7 tips waarmee ook jij je slag slaat tijdens je volgende schattenjacht.  

  1. Kom lekker vroeg: Echte early birds hebben doorgaans de beste keuze aan vintage items. Zorg er dus voor dat je op tijd aankomt om de beste pareltjes te scoren. Bonus tips: Trek een paar goede wandelschoenen aan want je gaat heel wat (kilo)meters maken vandaag en neem grote tassen of nog beter.. een karretje mee waar je je aankopen in kunt stoppen. Parkeer je auto strategisch zodat je makkelijk tussendoor wat weg kunt brengen tijdens je rondes.

 

  1. Doe onderzoek: De meeste rommelmarkten in de zomer zijn groot! Wel zo handig dus als van te voren een beetje weet wat je zoekt. Dat maakt het scannen van de kraampjes makkelijker en vooral sneller. Ook fijn is als je ongeveer weet wat de waarde is van verschillende vintage items. Dit helpt je om sneller te kunnen beslissen of iets de moeite van het kopen waard is.

 

  1. Onderhandel: Vlooienmarkten zijn vaak de uitgelezen plek om te onderhandelen over de prijs van een felbegeerd vintage item. Zorg ervoor dat je vriendelijk blijft, maar wees ook niet bang om te vragen wat er qua prijs mogelijk is. Weet voor jezelf wat je wilt uitgeven en hou daar zoveel mogelijk aan vast. Bonus tip: neem voldoende contant geld mee. Zeker in het buitenland. In Nederland wordt er al wel eens gewerkt met een tikkie of QR codes maar in andere landen vaak niet.

 

  1. Let op kwaliteit: Wanneer je een mooi vintage item spot dat je graag wilt hebben kan het zijn dat je je een beetje laat meeslepen in je enthousiasme. Begrijpelijk maar… niet altijd verstandig. Controleer voordat je over gaat tot betaling altijd de kwaliteit van de vintage items die je wilt kopen. Let goed op eventuele gebreken of beschadigingen voordat je iets aanschaft. Bonus tip: wees extra alert bij de aankoop van lampen. Je zult de eerste (en laatste) niet zijn die bij thuiskomst ontdekt dat het aan/uit knopje stuk is of dat de bedrading helemaal vervangen moet worden om de lamp werkend te krijgen..

 

  1. Vertrouw op je instinct: Als je een vintage item ziet dat je echt aanspreekt, twijfel dan niet te lang en pak het in ieder geval vast. Zo lang jij het in je handen hebt kan niemand anders mee aan de haal gaan. Goede vintage items zijn schaars dus ze worden ongetwijfeld snel gespot door anderen. Zie je dus iets moois, sla je slag!

 

  1. Loop meerdere rondjes: Soms liggen de beste vintage vondsten niet direct voor het grijpen. Ook wil het nogal eens zijn dat er in de loop van de ochtend ineens nog meer dozen en spullen worden uitgeladen en bijgezet zodat er weer veel nieuwe spullen liggen. Loop daarom meerdere keren rond op de vlooienmarkt en neem de tijd om alle kraampjes te bekijken. In tegengestelde richting lopen werkt ook goed, dan zie je alles net weer vanuit een ander gezichtspunt.

 

  1. Wees aardig: Maak een praatje met de verkopers en toon oprechte interesse in hun vintage items. Vaak vertellen ze graag waar iets vandaan komt of waar ze iets gevonden hebben. Door vriendelijk en respectvol te zijn, vergroot je de kans dat ze met jou graag tot een overeenkomst willen komen. Bonus tip: op rommelmarkten en vlooienmarkten vind je vaak flyers met andere markten in de regio. Altijd handig om er eentje mee te nemen. De ene markt is de andere niet en hoewel grote markten een groot aanbod met zich meebrengen kan het zomaar zijn dat je op die kleinere (onbekendere) markten de vondst van je leven doet.

    Ik wens je ontzettend veel plezier en vooral succes tijdens je volgende schattenjacht! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.