Kleurrijke nostalgie: de terugkeer van de jaren 70 in interieurdesign

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 14:27

Back tot the seventies! De jaren 70 terug laten komen in je interieur kan een geweldige manier zijn om een gezellige sfeer in huis te creëren. Maar hoe en vooral waarmee geef je jouw interieur nou die speciale seventies touch? De jaren '70 worden vaak beschouwd als een tijdperk van uitgesproken stijlen, kleurenschema's en creatieve experimenten in interieurdesign. Het is een tijdperk dat niet alleen nostalgie oproept maar ook een gevoel van vrijheid en zelfexpressie. Maar wat maakt de seventies stijl zo uniek, en hoe kunnen we deze vintage vibes opnieuw tot leven brengen in onze moderne huizen?

Kenmerken van de jaren 70 interieur

Kleurrijke paletten: De jaren 70 staan bekend om hun gedurfde kleuren. Aardetinten zoals oranje, bruin, en groen domineerden, vaak aangevuld met levendigere kleuren zoals felgeel en paars. Het combineren van deze tinten kan een warme en uitnodigende sfeer creëren.

Patronen en texturen: Grote, gedurfde patronen waren een essentieel onderdeel van de seventies stijl. Denk aan geometrische vormen, bloemenprints en psychedelische ontwerpen. Dit kan eenvoudig worden geïntegreerd via tapijten, kussens of behang.

Natuurlijke materialen: Hout was een favoriete keuze in de jaren '70. Van houten meubels tot laminaatvloeren; de focus lag op natuurlijke materialen. Dit geeft niet alleen een warm gevoel, maar past ook perfect bij de trend van duurzaamheid tegenwoordig.

Functionele meubels: De meubels uit de jaren '70 waren niet alleen stijlvol, maar ook functioneel. Denk aan multifunctionele meubelstukken zoals poefjes en bankjes met opbergruimte of uittrekbare eettafels. Deze aanpak zie je ook nog terug in de huidige ontwerpen.

Vintage accessoires: accessoires zoals lava lampen, keramiek vazen of tijgerbeelden, messing spiegels, macramé wandhangers en retro-technologie zoals moderne platenspelers met een vintage look (wanneer je geen vertrouwen hebt in een oudje) brengen een authentiek seventies gevoel in huis. Deze items kunnen een chic jaren 70 accent toevoegen aan elke ruimte.

De 70s stijl in de moderne wereld

Het integreren van seventies design in een hedendaags interieur kan een spannende uitdaging zijn. We geven je graag wat tips om dit tijdperk op een moderne manier opnieuw uit te vinden:

 

Mix en Match: Combineer vintage items met moderne meubels om een eclectische uitstraling te creëren. Een retro bank (een nieuwe dus met vintage looks) kan prachtig staan naast een minimalistische eettafel uit de jaren 70. Of omgekeerd 😉

Accentmuren: Schilder een muur in een van de gedurfde kleuren uit de jaren 70 of breng retro behang aan als accentmuur. Dit kan een statement piece zijn zonder al te overweldigend over te komen in de rest van je interieur.

Verbeterde lichtinval: Maak optimaal gebruik van je raampartijen  (weg dus met zware gordijnen… ) en het natuurlijke licht om een frisse uitstraling te geven aan de 70s stijl. Denk maar aan die doorzonwoningen van de jaren 70 waar zowel voor als achter vaak grote raampartijen zaten. Jaren 70 interieurs maken vaak gebruik van licht om een open en luchtige sfeer uit te stralen.

Groene planten: Voeg lekker veel planten toe voor een speelse touch. De jaren '70 waren ook het tijdperk van de 'groene vingers', met veel aandacht voor binnen- en buitengroen. Hou je wel van een beetje experimenteren, kweek dan je eigen stekjes en breng zo stap voor stap steeds meer groen in je interieur.

 

Back to the seventies!

De jaren '70 waren een tijd van creativiteit en experimenten in interieurdesign, wat ons tot op de dag van vandaag inspireert. Door het combineren van vintage elementen met moderne accenten, kunnen we een unieke en persoonlijke woonruimte creëren die de geest van dit iconische decennium weet te vangen. Of je nu een paar retro accessoires toevoegt of besluit een volledig seventies geïnspireerde kamer te renoveren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je creativiteit lekker de vrije loop en vier de charme van de seventies in je eigen huis!

 

Ideeën opdoen voor een vleugje seventies: check dan hier onze collectie vintage meubels of woonaccessoires!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.