Vintage interieur: de 7 meest voorkomende vooroordelen

Gepubliceerd op 2 september 2024 om 17:46

Als vintage lover kan je het je haast niet voorstellen maar er zijn nog altijd veel mensen die hun neus ophalen voor vintage in hun interieur. De liefhebber ziet de charme in van hergebruik en kwijlt bij het zien van een felbegeerd design item uit vervlogen tijden, de anti-lover (hater klinkt zo heftig..) denkt er het zijne van en moet er niet aan denken om gebruikte meubels of accessoires aan te schaffen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende vooroordelen? We zetten ze even voor je op een rij.

1. Stoffig en suf

Veel mensen denken dat vintage interieurs altijd een verouderde en stoffige uitstraling hebben. Dit hoeft zeer zeker niet altijd het geval te zijn; vintage kan ook stijlvol en modern worden gecombineerd met andere elementen. Het is maar net hoe je het aanpakt en welke interieur items je met elkaar weet te mixen en machten. Ook in de jaren 50, 60 en 70 werd er gebruikt gemaakt van diverse stijlen.

2. Authentiek

Er is ook een hardnekkig vooroordeel dat een vintage interieur alleen uit authentieke vintage stukken moet bestaan. Oftewel, wanneer je van vintage houdt dan is heel je huis zo ingericht. (Dit wordt mij trouwens ook daadwerkelijk geregeld gevraagd in de winkel). In werkelijkheid kan het mixen van vintage met moderne items voor een dynamisch en eigentijds resultaat zorgen.

3. Slechte kwaliteit

Sommige mensen denken dat vintage meubels van mindere  of ronduit slechte kwaliteit zijn. Dit kan uiteraard waar zijn voor bepaalde stukken, maar er zijn ook heel erg veel vintage meubels van hoge kwaliteit die met zorg zijn gemaakt. Sterker nog; het feit dat tafels, stoelen, fauteuils, banken er na 50, 60 jaar nog zo goed uitzien en met gemak nog een x aantal jaren meekunnen zegt genoeg toch?

4. Chaos

Ook zo’n vooroordeel is dat een vintage interieur snel druk en chaotisch kan aanvoelen door de hoeveelheid decoratieve items en meubels. Goede stijlkeuzes en het zorgvuldig uitkiezen van stukken kunnen helpen om dit te voorkomen. De kunst van het weglaten geldt niet alleen voor het inrichten van een huis met eigentijdse meubels en accessoires maar even goed wanneer je dit combineert.

5. Onderhoud

Meubels en decoratie kunnen soms moeilijker te onderhouden zijn dan moderne alternatieven. Echter, met de juiste zorg kunnen veel vintage stukken jarenlang meegaan. Het is wel zaak dat je de juiste onderhoudsproducten gebruikt en op een goede manier. Vraag er naar bij je vintage dealer. Als het goed is weten ze precies welke producten je waarvoor kan gebruiken.

6. Beperkte keuze

Sommige mensen denken dat een vintage interieur beperkt is in stijl en kleur. In werkelijkheid zijn er talloze vintage stijlen (zoals Art Deco, Space Age, Bauhaus, Mid-Century Modern, Retro etc) en kleuren om uit te kiezen. Laat je er vooral door inspireren alvorens tot aankopen over te gaan.

7. Alleen voor nostalgieliefhebbers

Er wordt vaak gedacht dat vintage interieurs alleen aantrekkelijk zijn voor mensen die nostalgisch zijn of een bepaalde leeftijd hebben. Maar wist je dat het juist vooral jonge mensen zijn die geïnteresseerd zijn in een vintage interieur? Zij kiezen vaker voor duurzaam, milieubewust, uniek en kwaliteit. Ze houden van meubels met een karakter en weten die mooi te combineren met hedendaagse trends zoals een strakke betonvloer.


Toch nieuwsgierig geworden naar welke vintage interieur elementen bij jou thuis zouden passen? Kom dan eens lang in de winkel van VintageMeesters, of neem een kijkje in de webshop voor inspiratie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.